Albero della Rosa – De cliënt aan het woord

 

 

 

 

 

Verhaal vanuit de praktijk

In therapie kwam een meisje van 11 jaar, met alle kenmerken van autisme maar geen officiële diagnose en een verstandelijke beperking. Zij kan niet praten, is snel overprikkeld en leeft in haar eigen wereld. Contact verloopt moeizaam.

Nadat ik haar een aantal malen in therapie heb gehad, begin ik vooruitgang te merken. Ze komt met steeds meer plezier naar therapie. En door de duidelijke structuur van de sessie weet zij precies waar ze aan toe is en wat er komen gaat.

Haar passieve houding verandert in de loop van de tijd. Ze vind het leuk als ik voor haar zing en ook wordt ze zelf actiever. Ze gaat zelfs chrotta (soort cello) spelen. Door de chrotta op een tafel te leggen tussen ons in, is er in eerst instantie zo min mogelijk contact met het instrument zelf. Ik moet namelijk oppassen met de trillingen van het instrument; haar heel gedoseerd in aanmerking met de trillingen laten komen, anders wordt het haar te veel. Later in de therapie is ze zover dat ze de chrotta tegen haar knie aan heeft staan en kan genieten van de trilling van het instrument. Meerdere effecten zijn zichtbaar binnen de therapie: ze wordt beweeglijker, ze laat geluiden horen en maakt mij duidelijk wat ze wel of niet wil. Bovendien kijkt ze mij steeds vaker aan. Er is steeds meer contact!

Ook buiten de therapie is het merkbaar dat dit meisje beter omgaat in contact met andere kinderen, begeleiders en ouders.

Dat is het mooie van muziektherapie: de resultaten klinken door in het dagelijks leven!

 

Muziek bezit het vermogen om een uniek contact tot stand te brengen. Met muziek kan men het emotionele leven direct bereiken.

P. Nordoff en C. Robbins

 

Het was voor mij een openbaring! – Mw. C.V.

 

 

Top, zoals je het bracht! – anoniem

 

 

Leerzaam, leuk en vrolijk – anoniem

 

 

Van het spel op de harp ging zoveel rust uit, met de ogen dicht kon ik er heerlijk bij weg dromen! – Dhr. J.R.

 

 

Bedankt, een dikke zoen! – Mw J.M.

 

 

Allemaal waren we erg enthousiast. We wisten niet zo goed wat we konden verwachten, maar je hebt ons echt verrast. In ons werk kunnen we ook deze dingen toepassen en je deed het echt leuk. Nogmaals hartelijk dank! – Mw. H. vd B.